Luni - Vineri 10:30 - 16:30; Sâmbată – Duminică Pe bază de programare la tel

Evenimente


Pagini 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

  • Dragi prieteni,
    Pentru că #StamAcasa, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” vă invită să-i fiți alături.
    Pentru început, vom depăna împreună câteva amintiri semnate de Viorel Rău, director al muzeului, de legate de înființarea instituției.
    „Alb. Un spaţiu alb. Coala de hârtie aşteaptă răbdătoare să aştern câteva imagini, amintiri, secvenţe derulate în anii care se împlinesc de când – prin voinţa şi dorinţa nestrămutată a profesorului universitar, pictorului şi colecţionarului Vasile Grigore – a luat fiinţă Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”. Desigur, actul acesta sublim a fost parafat printr-o hotărâre de guvern publicată tot pe o hârtie albă. Am păşit într-o zi de august fierbinte din 2003 pragul casei care a avut şansa să găzduiască donaţia maestrului Vasile Grigore, comoara de suflet pe care acesta a adunat-o cu migală timp de jumătate de secol.”
    Mâine vom continua aceste amintiri, vă invităm să ne urmăriți!

    Vezi mai mult


  • Duminică, 8 martie, asociația Pași spre Artă a susținut două evenimente dedicate Doamnelor Artelor Frumoase afirmate interbelic.
    Printre artistele prezentate se pot enumera: Olga Greceanu, reprezentantă de seamă a picturii monumentale românești, anul acesta fiind un an anivesar deoarece se împlinesc 130 de ani de la nașterea sa, Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa (1916), Margareta Sterian, pictoriță care se evidențieaza printr-o pictură plină de sensibilitate, Milița Petrașcu și Irina Codreanu, eleve ale lui Constantin Brâncuși.
    Asociația Pași spre Artă desfășoară diverse proiecte culturale: tururi ghidate la muzee, tururi tematice în București, excursii tematice culturale prin țară și de asemenea, editează cărți și jocuri educative pentru copii.

    Vezi mai mult




  • Marți, 28 ianuarie 2020, la Muzeul Vasile Grigore a avut loc o interesantă prelegere susținută de domnul, Constantin Ciobanu martor direct al acestei efervescente perioade în vremea studenției sale.

    Vezi mai mult


  • Constantin I. Ciobanu, cercetător ştiinţific gr. I, este membru al Sectorului Arte vizuale şi arhitectură - perioada medievală și premodernă din anul 2008. Din 4 iulie 2014 conduce acest sector, iar din ianuarie 2018 este secretar științific al Institutului - funcție al cărei interimat îl asigurase timp de peste un an. Anterior a lucrat la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova. Absolvent al Universității de Stat „Mihail V. Lomonosov” din Moscova (Facultatea de Istorie, Catedra de Istoria Artelor, 1984), a obținut în 1993 la aceeași instituție titlul de doctor în istoria artelor, cu teza Atribuirea și datarea picturilor murale din biserica Adormirea Maicii Domnului de la Căușeni (conducător științific dr. Matus I. Livşiţ). Este doctor habilitat în arte vizuale (teza: Sursele literare ale programelor iconografice din pictura murală medievală moldavă, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, 2005).

    Vezi mai mult



  • Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar în perioada 15 - 16 ianuarie 2020. Activitatea a fost organizată de către colectivul de cadre didactice de la Liceul Teoretic C.A. Rosetti în parteneriat cu Școala Gimnazială Petre Ghelmez. Au fost prezentate o serie de materiale audio – video, filme realizate de către elevii liceului în locuri încărcate de istorie, Iași (Copou), București, la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Apuseană și la Muzeul de Artă Vasile Grigore. Elevii au recitat fragmente din operele reprezentative ale marelui nostru poet Mihai Eminescu.
    Expoziția de grafică a elevilor școlilor participante având ca temă lirica eminesciană a întregit atmosfera manifestări.

    Vezi mai mult