Ore de vizitare: Miercuri - Duminică 09:00 - 17:00

EN FR

Evenimente


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” în parteneriat cu Clubul România – UNESCO a organizat în cinstea Zilei Culturii Naționale evenimentul „15 ianuarie – Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale”.
  Tema a fost moderată și susținută de actrița Doina Ghițescu (care a recitat poezii din opera lui Mihai Eminescu) și invitații săi: profesoarele Felicia Popescu (chitară și voce) și Claudia Bota (a recitat din poeziile sale dedicate lui Eminescu).
  Invitat special a fost domnul general (r) dr. Mircea Chelaru.
  Manifestarea a fost completată de un alt invitat al doamnei Doina Ghițescu - cunoscutul muzician Nicu Șandru, care prin flautul său a dat un farmec aparte întâlnirii.


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, joi 21 decembrie 2017, ora 14,00 a avut loc vernisajul expoziției intitulată sugestiv „Colind de Crăciun”.
  Lucrările de pictură și desen ale elevilor de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, Școala Gimnazială nr. 56 și Școala Gimnazială „Sf. Silvestru” au încântat privirile participanților.
  Vernisajul a fost însoțit de un concert de colinde susținut de un grup de elevi dirijat de doamna profesoară |Nicoleta Mancaș.
  Coordonatoare și moderatoare au fost doamnele profesoare Mihaela Dumitru Trancă și Elena Botaș.


 • Miercuri, 13 decembrie 2017, ora 17,00, la
  Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”
  s-au întrunit membrii Clubului România – UNESCO.
  Doamna Sofia Șincan a susținut tema: „Mușatinii” – primul serial de teatru TV și istoria lui (I).
  Moderator a fost doamna dr. Elena Preda – președinta Clubului România – UNESCO • Sub egida Institutului Cultural Român și a Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a început seria de concerte de cameră cu absolvenții Programului # ADMUSICAM # 1 PRELUDE organizate de doamna Irina Iacob, coordonatoare de programe la Institutul Cultural Român.
  Au fost incluse lucrări de Bach, Beethoven, Mozart, Hoffmeister și alții.
  Interpreți: Ioana Dobrovicescu – vioară, Alexandru Spânu – violă, Mihaela Marin – violoncel, Diana Elenescu – flaut. • Miercuri, 15 noiembrie 2017, orele 17,00 la sediul Muzeului de Artă
  „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc întâlnirea Clubului România – UNESCO.
  Tema: „Figura umană în mozaicul bizantin (I)”.
  Doamna dr. Elena Preda, președinte al Clubului România – UNESCO a prezentat împreună cu doamna ing. Valeria Grigoraș prima parte a temei - Tranziția de la arta imperială romană la arta bizantină: Epoca de Aur a Împăratului Iustinian: 527 en – 565 en.
  Subiectul expus a beneficiat de un bogat material ilustrativ.


 • Asociația Pași spre Artă a continuat seria întâlnirilor organizate la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, orele 10,30 s-au dezbătut subiecte legate de viața și opera pictorilor Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba.
  A fost prezentat și un film documentar despre viața și opera sculptorului Ion Irimescu.
  Moderator doamna Irina Anca Zarinschi.


 • Domnișoara Cristina – Mariana Cojocaru, critic de artă, curatorul expoziției „Geta Brătescu - Apariții”, care a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția – 2017 a analizat și comentat lucrările premiate la Bienală. Prin imagini a redat desfășurarea întregului eveniment, în cadrul ședinței lunare a Secției Critică UAP – Filiala București, marți, 24 octombrie 2017, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”.
  Moderator a fost doamna Doina Mândru, critic de artă – președinta filialei, care a făcut și o serie de comunicări legate de activitatea organizatorică a Secției critică – Filiala București.


 • Miercuri, 4 octombrie, orele 16, la Muzeul de Artă "Vasile Grigore – pictor și colecționar", a avut loc întâlnirea lunară a Clubului România - UNESCO, ocazie cu care doamna Mihaela Varga, istoric și critic de artă a prezentat "Ravena și monumentele ei din patrimoniul UNESCO". Cele șapte monumente prezentate sunt decorate cu mozaicuri realizate în secolele V și VI.


 • Membrii Clubului Seniorilor „Codrii Neamțului” coordonat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 au vizitat Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. Activitatea se încadrează pe linia programelor cu teme culturale destinate persoanelor de vârsta a treia. Coordonarea a fost asigurată de doamna Ana Zgondea.


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a găzduit, marți 26 septembrie 2017, întrunirea lunară a Secției critică U.A.P. – filiala București. Tema propusă: DOCUMENTA 14: Daybook, Athena, 8 aprilie – Kassel, 17 septembrie 2017. Doamna Doina Mândru, președinta filialei a prezentat evenimentele care au reușit să atragă un număr impresionant de vizitatori.


 • Asociația Pași spre Artă a continuat seria întâlnirilor organizate la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. Sâmbătă, 16 septembrie 2017, orele 10,30 s-au dezbătut subiecte legate de viața și opera pictorilor Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba.
  A fost prezentat și un film documentar despre viața și opera sculptorului Ion Irimescu.
  Moderator doamna Irina Anca Zarinschi.


 • „Pași spre artă”, asociație culturală coordonată de doamna Irina Anca Zarinschi a inaugurat seria tururilor muzeelor mici din București cu Muzeul de Artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar”, 29 iulie 2017


 • Școala de design interior Șerban oferă cunoștințele necesare pentru a concepe, proiecta și realiza soluții de amenajare a spațiilor interioare care să ofere bună dispoziție, protecție, pace și inspirație. Printre obiectivele înscrise în planul de studii al școlii
  se numără și Muzeul de Artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar”


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, miercuri 19 iulie 2017, la orele 10,00, a primit vizita unui grup de elevi din raionul Anenii Noi (Republica Moldova), sub îndrumarea prof. Dia Daria Stoicescu, președinta Cercului ASTRA București.
  Tinerii de origine română participă la Tabăra de cultură și civilizație românească „Acasă la noi”, ediția a XXI – a, care vizează cunoașterea Municipiului București. Activitatea a fost organizată de Asociațiunea ASTRA, Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” Iași coordonată de doamna prof. Areta Mosu, vicepreședinta ASTRA, Președinta Despărțământului „Mihail Kogălniceanu”, Iași.


 • Prima întâlnire a copiilor de la Grădinița TIC PITIC din București cu Muzeul de Artă ,,Vasile Grigore - pictor și colecționar"


 • Aceasta este tema conferinței susținută de doamna Liliana Radu, vicepreședinta Clubului România - UNESCO, la sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, miercuri, 14 iunie 2017.
  Conferința a beneficiat de o ilustrație foarte bogată.


 • Concursul „Treasures Hunt”, desfășurat în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, 20/21 mai 2017 are următorii câștigători, pe care îi așteptăm la sediul muzeului începând cu sâmbătă, 10 iunie 2017.
  Date de contact: telefon 021/2115409; e-mail: muzeul_v_grigore @yahoo.com
  1. Dulercea Andreea
  2. Rădan Octavian
  3. Soare Monica Ioana
  4. Ion Alexia Maria
  5. Grigorescu Denisa
  6. Florescu Ancuța
  7. Șinca Alina
  8. Trandafir Maria – Elisa
  9. Trandafir Andreea
  10. Pavelescu Ema
  11. Pavelescu Toma
  12. Chiriac Daria Maria
  13. Chiriac Rareș Darius
  14. Woinaroski Veronica
  15. Woinaroski Ruxandra
  16. Kluger Daria
  17. Kluger Iulia


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, miercuri, 30 mai 2017 a avut loc întrunirea lunară a Secției Critică a U.A.P. – filiala București.
  La invitația doamnei Mihaela Proca, pictorul Mihai Sârbulescu a vorbit despre cărțile sale: „Jurnal”, „Dosar prolog” și „Despre ucenicie”.
  S-a discutat apoi despre Art Safari și expozițiile sale.
  În final Raluca Băloiu a prezentat expoziția organizată de Muzeul Național Cotroceni în sălile medievale, intitulată : „Aici – Acolo. Artiști din România și Diaspora. Trasee subiective din anii '80 atunci și acum”.


 • La sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, joi, 25 mai 2017 a avut loc reîntâlnirea cu Christopher Wood, liderul Australian Studyng Abroad (ASA) însoțit ca de obicei de un grup de turiști din Australia pasionați de cultură și istorie.
  ASA, care în acest an împlinește 40 de ani de la înființare colaborează în România cu Global – Mindscape, companie româno-australiană coordonată de Angelica Iacob (fondator și manager cultural).
  În cadrul acestor trasee de turism cultural propuse pentru România se află inclus de câțiva ani și Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”.


 • Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar a organizat un eveniment special cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor (20/21 mai 2017, orele 17.00-02.00)
  Vizitatorii au fost invitați să descopere colecția pictorului Vasile Grigore, precum și expozițiile temporare Flori de colecție și GENEZA cu Luminița GLIGA – pictură și Ana RUS – sculptură, organizată la Galeria de Artă Anexa 29. Tinerii vizitatori au fost invitați să participe la prezentări ale colecției, la Treasure-hunt (concurs cu premii) și la inițiativa Selfie la Muzeu.


 • Noaptea Muzeelor

  2 -Treasure-hunt: concurs în cadrul căruia se vor acorda premii constând în albume de artă și alte premii surpriză.
  3 - Selfie la Muzeu: vizitatorii pot realiza fotografii care pot fi printate (în măsura posibilitatilor) și expuse la Galeria Anexa 29. Toate imaginile vor fi distribuite ulterior pe pagina de facebook a Muzeului.
  4 - Ghidaj asigurat de muzeografi și voluntari.
  5 – Bilete personalizate, numerotate

  6 – GENEZA – Epoziție temporară la Galeria Anexa 29 :
  Luminița GLIGA – pictură
  Ana RUS – sculptură


 • Noaptea Muzeelor - Flori de colecție
  Program de vizitare la Noaptea Muzeelor:

  sâmbătă 20 mai 2017 orele 18,00
  duminica 21 mai 2017 orele 02,00

  Acces: gratuit

  Flori de colecție - 25 de lucrări din colecția Muzeului de Artă Vasile GrigoreTheodor Pallady, Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Dumitru Ghiață, Ion Musceleanu, Alexandru Ciucurencu , Ion Popescu – Negreni, Gheorghe Vânătoru, Traian Brădean, Aurel Nedel, Vasile Grigore,
  :


 • La sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, din str. Maria Rosetti, nr. 29, sector 2, miercuri, 3 mai 2017, orele 17,00 a avut loc întâlnirea Clubului România - UNESCO.
  În cadrul manifestării a conferențiat istoricul Nicolae Petrescu despre „Dunărea sacră și împărătească – tradiții și inspirații artistice”.
  Conferința a fost însoțită de imagini și fond muzical tematic.
  Cu această ocazie au fost prezentate volumele: Mihail Diaconescu „Icoane din trecut și de azi – Portrete, evocări, mărturii” și Aurel V. David „Națiunea în stare de veghe – note și comentarii sociologice la romanul Marii Uniri”, ambele apărute în anul 2017, la editura Magic Print.


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar”, marți, 25 aprilie 2017, orele 16,00 s-au întâlnit membrii Secției Critică a U.A.P. București. Temele dezbătute:
  - Ana Maria Negoiță „Artiști și galerii din Republica Africa de Sud.
  - Mihai Plămădeală „Activitatea desfășurată în colaborare cu I.C.R. - Beijing” (concerte, expoziție și conferințe).
  Moderatoare: doamnele Doina Mândru și Mihaela Varga.


 • Întâlnirea pe luna aprilie a membrilor Clubului România - UNESCO s-a desfășurat la sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. Conferința susținută de istoricul Nicolae Petrescu - „Dunărea sacră și împărătească” a ajuns la partea a IV-a: Agenda diplomatică dintre cele două războaie mondiale”. Expunerea a fost însoțită de imagini istorice și muzică diversă având ca sursă de inspirație - Dunărea - numită de Napoleon „regele râurilor europene”.


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” situat într-o „oază” de arhitectură neoromânească, pe str. Maria Rosetti nr. 29 a fost vizitat joi, 6 aprilie 2017, de un grup de studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – București, interesați de patrimoniul muzeului dar și de arhitectura clădirii interbelice care adăpostește muzeul, clădire proiectată de arhitectul Iulian Nămescu.


 • Miercuri, 29 martie 2017 elevi din clasele V –VIII de la Școala Gimnazială Tudor Arghezi – București au vizitat pentru prima oară muzeul nostru, în cadrul programului Școala altfel.
  Plăcut impresionați de obiectele expuse și - au manifestat dorința de a reveni în cadrul unui parteneriat de colaborare.
  Această vizită s-a desfășurat sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Mihaela Dumitru Trancă și Florica Moțoc.


 • Ședința Secției de critică U.A.P. – Filiala București, marți 28 martie 2017, orele 16, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”

  Teme prezentate:
  - Dezbatere – Bienalele de la Veneția – participări românești
  - Expozițiile: - „Grafica românească în context internațional”
  - „Raw Inttimacy: Connor Tingley & Peter Savic”
  - „Gheorghe Fikl”
  - Prezentarea lucrării „Monahismul Ortodox Românesc – Istorie, Contribuții și Repertorizare”, vol. II apărut în Editura Basilica (2016) precum și Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” cu care a fost onorat Victor Simion pentru „apărarea și slujirea dreptei credințe, în promovarea artei, culturii creștine și spiritualității românești”.


 • Marți, 14 martie 2017, între orele 9,00 și 12,00 la Muzeul de artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc vizita elevilor claselor I A și I D, de la Școala Centrală – București, când aceștia s-au întâlnit pentru prima dată cu patrimoniul cultural adăpostit de muzeul nostru. Coordonatoare ale acestei activități au fost inimoasele doamne învățătoare Tatiana Diaconu și Cristina Tudor.
  Prin intermediul exponatelor micii vizitatori s-au inițiat în istoria artei românești și a tradițiilor specifice poporului nostru.
  Impresiile lor s-au concretizat în cadrul atelierului de pictură și desen, modele fiind obiectele (picturi, sculpturi, covoare, ceramică etc) care au lăsat o puternică amprentă asupra lor.


 • Ședința Secției de critică U.A.P. – Filiala București, marți 28 februarie, orele 16, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”

  Teme:
  Dem Demetrescu, muzeul imaginar pentru copii de la 3 la 93 de ani - a prezentat Adrian Buga coordonatorul proiectului

  Expoziția Icônes de l’art moderne. La collection Chtchoukine, la Fondation Louis-Vuitton, Paris - de data aceasta prezentată de doamna Adriana Crainic Botez, critic și istoric de artă
  Moderatori: Doina Mandru și Mihaela Varga


 • În după amiaza zilei de 8 februarie 2017, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” s-au întâlnit membrele Clubului România - UNESCO. Tema prezentată de doamna dr. Mihaela Varga s-a referit la participarea naţională la cea de-a VIII-a ediţie a simpozionului „Artă şi Civilizaţie în Spaţiile Monahale Româneşti” (Istanbul, 2016) şi la Congresul European al Cluburilor UNESCO (Minsk, noiembrie 2016).


 • Marţi 31 ianuarie 2017, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc prima întrunire a Secţiei critică U.A.P. – Filiala Bucureşti pe anul 2017. Moderator a fost doamna Doina Mândru, preşedinta filialei.
  A fost prezentată expoziţia temporară „Artă pentru popor? ” organizată de Muzeul Naţional de Artă al României şi alte expoziţii aflate pe simezele galeriilor de artă în anul 2016.
  Doamna Mihaela Varga, vicepreşedinta filialei a prezentat mişcarea organizaţiei non guvernamentale UNESCO în România şi în Europa.


 • 2017 cu lumină, iubire, sănatate și bucurii nenumărate,
  să aveți parte de toate cele bune și frumoase.
  Viorel Rău
  Manager,


 • În aceste momente la Muzeul de Artă Constanța: inaugurarea expoziției “Candoare și lumină – grafică de Vasile Grigore”

  Expoziţia “Candoare și lumină - grafică de Vasile Grigore” este organizată de Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2016 - 11 ianuarie 2017, la sediul din Bulevardul Tomis nr. 82-84 al Muzeului de Artă Constanța.

  Ideea expoziției a pornit de la mărturiile maestrului. La 20 aprilie 1982, Vasile Grigore nota: “Desenez nu pentru a desena, ci pentru a descifra o mică parte din imaginarul infinit al naturii, alegându-mi, nu știu de ce, din acest infinit imaginar, acele forme cu care eu să pot vorbi, să mă înțeleg cu ele. Apoi le fac culori și nu mai sunt ce au fost, doar ceea ce sunt eu. Iată ce mă cheamă irezistibil – mereu – în fața unei foi albe de hârtie ce așteptă, ca și mine, metamorfoza timpului în linii, forme și culori.”
  Expoziția cuprinde aproximativ 50 lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și din următoarele colecții particulare: Armand Voicu, Gabriel și Doina Gheorghe, Rodica Matei și alții.

  Expoziția se înscrie în seria de evenimente similare organizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar în parteneriat cu alte organizații, care au drept scop promovarea creației contemporane în rândul publicului interesat de arta contemporană românească. Cel mai recent exemplu din această serie a fost reprezentat de expoziţia “Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore”, deschisă în perioada noiembrie 2015 - februarie 2016 în Holul de Onoare al Castelului Pelișor, organizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș. Acesteia i se adaugă expoziții realizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore în parteneriat cu alte instituții cum ar fi Cercul Militar Național - “Culoare, lumină şi echilibru – 80 de ani de la naşterea pictorului Vasile Grigore” – 2015 sau Primăria Sectorului 2 din București - Expoziția “Vasile Grigore” la Galeria Dialog, 2012.
  Cu ocazia acestor expoziţii, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecţionar” aduce pe simeze, pe lângă lucrări cunoscute, şi unele inedite ale maestrului Vasile Grigore precum portretul lui Dimitrie Cristev (colecția MVG), lucrări din colecția Merilena Murariu și din alte colecții particulare.

  Colaborarea dintre Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” va prilejui și alte evenimente conexe expoziţiei cum ar fi, în luna ianuarie 2017, organizarea unei întâlniri pentru a omagia memoria maestrului Vasile Grigore. La vernisajul din ziua de 9 decembrie 2016, ora 17 sunt invitate personalităţi din mediul muzeal şi artistic (artiști plastici, critici de artă și alte personalități).

  Vasile Grigore (1935-2012) a fost un apreciat pictor, desenator și profesor universitar, fondator al Muzeului de Artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar” (2004). Iată cum se raportează la această inițiativă Armand Voicu, cunoscut colecționar al operei artistului, în catalogul care va fi realizat pentru acest eveniment: ”Această expoziție ne propune să-l redescoperim pe desenatorul Vasile Grigore, să ne cucerească virtuozitatea desenului său. L-am cunoscut pe Vasile Grigore în ultimii şapte ani de viaţă; am stabilit spontan o relaţie de afecţiune; (…) De pictura lui Vasile Grigore te îndragostești la prima vedere; te cucerește, îți umple sufletul de culoare, de lumină, optimism, bucurie. Mie așa mi s-a întâmplat și sunt convins că nu sunt singurul.”

  Organizatorii evenimentului sunt Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecţionar” și Muzeul de Artă Constanța, sub patronajul Ministerului Culturii.


 • La sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – Pictor și colecționar”, miercuri, 2 noiembrie 2016, orele 17,00 a avut loc întâlnirea Clubului România - UNESCO.
  Doamna Liliana Radu, vicepreședinta Clubului România - UNESCO a prezentat prin sunet și imagini „Japonia Cireșilor Înfloriți”


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, marți 25 octombrie 2016, orele 16,00 s-a desfășurat ședința lunară a Secției critică a U.A.P. – Filiala București.
  Coordonator al întrunirii a fost președinta filialei doamna dr. Doina Mândru.
  Temele propuse:
  - Carmen Tănăsoiu – ”Podoabe din trecut” catalogul expoziției omonime de la MNAR
  - Propuneri de delegați pentru alegerile generale ale U.A.P.
  - Informații curente


 • Miercuri, 5 octombrie 2016, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc întrunirea lunară a membrilor Clubului România – UNESCO.
  Cu acest prilej diplomatul Ion Pătraşcu a susţinut prelegerea „Popas în China” despre marile prefaceri economice, sociale şi culturale parcurse de poporul acestei ţări în ultima jumătate de secol.
  Domnul Ion Pătraşcu în calitate de autor a prezentat volumul său de impresii „Popas în China” apărut în 2015 sub egida Editurii „Printech”, Bucureşti.
  Acesta scrie autorul oferă „cititorului o versiune proprie, [...], despre China de ieri şi de azi, despre China eternă, China în ascensiune, China şi minunile ei şi, în final despre relaţiile româno - chineze”.


 • Corpul Grotesc

  Pictură & grafică. Laurențiu Dimișcă
  6 septembrie – 6 octombrie 2016
  ANEXA 29. Muzeul Vasile Grigore. Pictor și colecționar.

  Corpul grotesc trimite la atmosfera de carnaval, la un tip de imaginar specific și un vizual profund personal, pe care le regăsim în lucrările lui Laurențiu Dimișcă.

  Personaje sale, hibrizi om - animal, creaturi ireale, animale care preiau ipostaze și atitudini umane, se află la intersecția dintre două lumi: real și fantastic, fără însă ca logica de citire a compozițiilor să fie suprimată.
  Artistul adaptează într-un stil propriu elemente din arta naivă, din stilistica benzilor desenate, din arta brută, integrează cu un simbolism personal procedee specifice caricaturii, generând un imaginar unic.

  Arta sa propune un tip de ”bestiar„ propiu pe care artistul îl reproduce cu insitență, astfel conceptul profund al carnavalului în care ordinea lumii este răsturantă, în care simțurile preiau controlul, în care ordinea socială este total inversată și contrazisă își găsește justificare la nivel plastic în lucrările expuse.


 • Joi, 21 iulie 2016, orele 12,00 un grup de 12 copii antrenaţi de doamnele Șerban Victoria și Adriana Pană, de la Biblioteca Metropolitană – Filiala Dimitrie Cantemir în proiectul de vacanţă BIBLIO VACANŢA au vizitat Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”.


 • Asociaţiunea pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – A S T R A – Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iași, organizatoarea Taberei de Cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” - aflată la a 20 –a ediţie şi-a propus o vizita la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”. Delegaţia elevilor români (de la 12 la 18 ani) din raionul Anenii Noi, Republica Moldova participanţi la concursul „ERUDIŢII”, au fost însoțiți de Președintele Asociației ASTRA – Anenii Noi Octavian Zelinski. Grupul de elevi și profesorii însoțitori s-au arătat încântaţi de vizita la muzeu şi modul în care au fost primiţi miercuri, 20 iulie 2016.


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a fost deschisă expoziția de desene și păpuși animate „VIS DE COPIL” a elevilor clasei a V-a de la Școala Gimnazială Tudor Arghezi – o călătorie pe curcubeu, în țara imaginației, a jocurilor și jucăriilor.
  Expoziția va fi deschisă pentru public până la data de 20 iunie 2016.


 • Marți 31 mai 2016, ora 16, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore - pictor şi colecţionar“ a avut loc întrunirea lunară a Secției Critică UAP – Filiala București.
  Întrunirea a fost coordonată de doamna dr. Doina Mândru - președinta filialei. Tema a fost dedicata expozițiilor actuale de la Paris.
  Prezentarea de înaltă ținută științifică a fost susținută de doamna prof. dr. Adriana Botez – Crainic, cunoscută personalitate a istoriei și criticii de artă din România.

  Expozitii actuale organizate la Paris:

  - CENTRE POMPIDOU - PAUL KLEE L'ironie a lʼoeuvre* *( avril/1 er aout 2016;)

  - MUSEE D'ORSAY - LE DOUANIER ROUSSEAU, L'innocence archaique (22 mars-17 juillet 2016;)

  - MUSEE D'ART MODERNE DE LA VILLE DE PARIS - ALBERT MARQUET, Peintre du temps suspendu (25 mars-21 aout 2016). • Duminică 29 mai 2016 la sediul Muzeului de Artă ,,Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” au fost premiaţi copiii câştigători ai concursului Treasure Hunt organizat în cadrul programului desfăşurat cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor ediţia 2016.


 • Vizitând Muzeul de Artă “Vasile Grigore - pictor si colecționar”, înveți să descoperi o insulă artistică, o oază de lumină , într-o lume în viteză .
  Curiozitatea, bucuria descoperirii locului unui detaliu într-o lucrare sau emoția deschiderii urnei și a declarării câstigătorilor, au fost provocările care au generat anumite stări si sentimente, prin care au trecut micii concurenți la “Treasure Hunt 2016”. Acest concurs a atras un mare număr de vizitatori din rândul celor ‘foarte tineri’.
  Iubitorii de muzică clasică au putut să se delecteze cu o selecție din colecția de discuri din patrimoniul muzeului.
  Materialele publicitare precum “Ghidul Audio Gratuit”, “Roll up”, afișele, harta evenimentului “Noaptea Europeana a Muzeelor” au fost oferite de “Rețeaua Națională a Muzeelor din România”, precum și programele promovate de muzeu au adus un plus de vizibilitate și interes pentru muzeu.
  Ajutorul voluntarilor de la Liceul Teoretic C.A. Rosetti din București conduși de dna.profesor Monica Ancuța și supervizați de Senior Voluntar Eugenia Antonescu au ajutat la buna desfăsurare a evenimentului pe toată durata lui, pentru care le mulțumim.


 • Urare tuturor celor dragi, tuturor colegilor și celor care vor citi aceste rânduri. Vă trimit un remember de Paști din 1933 unde în pagina 3 sub semnătura V. R. (Vasile Rău) sunt descrise Sărbătorile Paștelor - Obiceiuri din Moldova. Să ne vedem sănătoși peste opt decenii.


 • Copiii de la Grădinița Șotron din București, sector 2, în cadrul programului Școala Altfel s-au întâlnit pentru prima dată cu patrimoniul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. Însoțiți de cele patru educatoare copiii s-au bucurat de interesantele exponate din colecția Vasile Grigore.


 • Elevi de la Școala Gimnazială Tudor Arghezi București, coordonați de doamna profesoare de educație plastică Mihaela Dumitru Trancă au vizitat muzeul în cadrul programului Școala Altfel, vineri 22 aprilie 2016. Elevii au fost impresionați de diversitatea obiectelor din expunere și de explicațiile primite.


 • Foto reportaj sambata 23 aprilie 2016 la finalul proiectului Fatetele Hiperconectivitatii derulat de asociatia Many Colors la Muzeul de Arta Vasile Grigore - pictor s;i colectionar


 • Comunicat de presă
  Final de proiect
  Faţetele Hiperconectivităţii/The Facets of Hyperconnectivity și
  Lansare de catalog

  Sâmbătă, 23 aprilie 2016, orele 17:00-19:00, la Muzeul „Vasile Grigore” din București va avea loc finisajul proiectului cultural Faţetele Hiperconectivităţii/The Facets of Hyperconnectivity (2015-2016). Asociația Culturală Many Colors are plăcerea de a vă invita să participați la lansarea catalogului de artă vizuală, cât și la vizionarea filmului making-off realizate în cadrul proiectului mai sus menționat.
  Manifestarea actuală a presupus, asemenea celor anterioare, Human Evolution/Involution (2012) și Temporal Perceptions (2013), dincolo de cele trei expoziții tematice prezentate în catalog, o serie de evenimente conexe: conferințe, performance și dans interactiv, workshop-uri, audiţii de muzică experimentală şi contemporană, acestea regăsindu-se pe o sumă de platforme online (www.fatetele–hiperconectivitatii.ro).

  Noul proiect expoziţional Many Colors, găzduit de Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Institutul Cultural Român din Berlin şi Galeria Galateea din București, va fi prezentat în cadrul conferinţei de presă organizate la Muzeul „Vasile Grigore”. Cu această ocazie, cei prezenţi vor afla nu doar cine sunt artiştii participanţi, majoritatea fiind binecunoscuţi pe scena artelor vizuale din România, ci şi ceea ce au lucrat în relaţie cu tema lansată. De asemenea, cursanții atelierului de ceramică sunt invitați să-și ridice lucrările.

  Intrarea este liberă.

  Proiectul “Faţetele Hiperconectivităţii/ The Facets of Hyperconnectivity” este o iniţiativă finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programulului PA17/RO13 Promovarea diversităţii ȋn cultură și artă ȋn cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro).

  Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Radio România Cultural, Modernisim, Agenția de Carte, Deco și Eco, ArtLine, ArtClue, Vernisaje, Ceașca de Cultură.

  Adresa: Muzeul Vasile Grigore - Pictor și Colecționar, Strada Maria Rosetti, nr. 29, sector 2, București, România.
  Persoană de contact: Simona Antoniu - 0728805889


 • Școala altfel a debutat la Muzeul de artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” cu o surpriză. După vizitarea muzeului, elevii de la Liceul teoretic C. A. Rosetti s-au întâlnit cu tânăra Andreea Vasile - povestitor și autoare pe blogul andreeavasile.ro. În stilul ei, aceasta a explicat utilitatea mediului online și felul în care a reușit să folosească internetul pentru a-și construi brandul personal. Datorită lui a lucrat în presa scrisă, televiziune și, în cele din urmă, și-a făcut propriul business.
  Adrian Munteanu - voluntar a prezentat beneficiile activităților de voluntariat prin intermediul diferitelor ONG-uri sau instituții: ajutorarea unor oameni, ocrotirea naturii și a mediului ambiant, dezvoltarea personalității, relaționarea cu ceilalți și nu în ultimul rând posibilitățile de distracție.


 • Miercuri 6 aprilie 2016, orele 17,00 la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc întâlnirea Clubului România – UNESCO.
  Doamna Camelia Stănescu Ursuleanu membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi cunoscut om de radio a prezentat conţinutului site-ului pe care Asociaţiile „Prietenii lui Panait Istrati”, române şi franceze l-au dedicat personalităţii şi operei acestui peregrin european numit de critici un „romancier experimental”.


 • A doua etapă a workshop-ului de ceramică organizat de Asociația Culturală Many Colors, în cadrul proiectului ,,Fațetețe Hiperconectivității”, susținut de artistele Oana Maria Stoica și Simona Antoniu a avut loc sâmbătă, 2 aprilie 2016 la Muzeul de Artă ,,Vasile Grigore – pictor și colecționar”. • Marți, 22 martie 2016 la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc întrunirea lunară a Secției de critică a U.A.P. – Filiala București.
  Temele abordate au fost:

  - Evocare Nina Stănculescu (4 martie 1928 31 ianuarie 2016)

  - Programul ARCUB pentru Bucureşti - capitală culturală europeană în 2021

  - Petiţia „S.O.S. viaţa artistică bucureşteană“


 • Workshop de ceramica


  Asociatia Culturala Many Colors si Muzeul Vasile Grigore - pictor si colectionar, va invita pe 26.03.2016 si 02.04.2016, intre orele 11.00 - 15.00, sa participati la workshop-ul de ceramica sustinut de artistele Oana Maria Stoica si Simona Antoniu, care va avea loc la Muzeul Vasile Grigore, Str. Maria Rosetti nr.29, sector 2, Bucuresti.

  Arta placutelor decorative din ceramica este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, acestea fiind folosite atat in arhitectura, cat si in decorul interior. Abordarea acestei teme reprezinta un prilej de descoperire a unor mici secrete, de întelegere a trecutului și poate de a gasi o nouă utilizare a acestora în prezent.
  Workshop-ul se adreseaza publicului cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani, propunându-ne o intalnire cu materialele, instrumentele si tehnicile de lucru specifice ceramicii. Participantii vor avea ocazia sa parcurga toate etapele realizarii unui obiect din ceramica, creand obiecte decorative parietale din gresie glazurata, arse la temperaturi inalte.

  Workshop-ul este realizat in cadrul proiectului cultural Faţetele Hiperconectivităţii/The Facets of Hyperconnectivity si finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, prin Programul PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro).

  Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

  Relații și rezervări:
  Simona Antoniu, Asociatia Culturala Many Colors
  Tel. 0728805889
  E-mail: antoniusimona@gmail.com

  Parteneri media: Radio Romania Cultural, Modernisim, Agentia de Carte, Senso TV, Port.ro, Deco si Eco, Romania Pozitiva, ArtLine, ArtClue, Zile si Nopti, B-24FUN, Vernisaje,


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” continuă al 6-lea an de colaborare cu Global Mindscape SRL în domeniul programelor educaționale.
  În anul 2016 parteneriatul debutează cu proiectul intitulat „Artistul săptămânii” dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.
  Cu profil recreativ, cultural – artistic proiectul urmărește familiarizarea copiilor cu patrimoniul muzeului, printr-o abordare bazată pe explicații, dialog, observație directă și mai ales prin aplicații practice.
  Pe 8 februarie 2016 copiii de la grădinița Apple Tree Kinder Garten îndrumați de Angelica Iacob au descoperit frumusețea motivelor populare transpuse de artista plastică Lena Constante (1909 – 2005) în compunerea unei tapiserii intitulată „Extazul mic”.


 • Fragment din contractul de donaţie al pictorului şi profesorului Vasile Grigore (n. 27 ianuarie 1935 – m. 20 februarie 2012):

  ,,Ca artist plastic am creat în decursul anilor un număr impresionant de opere de artă, pictură şi grafică, nu am negat marile valori spirituale ale confraţilor mei cărora le-am acordat dragostea şi preţuirea mea.
  În această colecţie am investit 50 de ani din viaţă. Aceşti ani au fost minunaţi dar şi plini de sacrificii pe care numai un colecţionar şi un iubitor de frumos le poate cunoaşte şi înţelege. Cei care au reprezentat un exemplu pentru mine au fost marii profesori şi colecţionari precum: Dr. Dona, Krikor Zambaccian, Barbu Slătineanu, etc.
  Fiecare obiect din colecţie are povestea lui, veselă şi tristă, are un loc de baştină mai apropiat sau mai îndepărtat. De aceea spun că în aceste obiecte se află o frântură din sufletul meu şi din sufletul celor care au creat aceste minunate obiecte.
  Donez aceste lucruri tuturor românilor, pentru ca ei să le poată admira şi să se poată regăsi în ele. Să fie pentru ei un îndemn pentru mai bine, pentru mai departe.”

  18 iulie 2003


 • “Istoria în cuvinte portrivite și imagini de poveste“ - Dialog între arte la început de 2016, în Galeria Dignitas.
  Vineri, 8 ianuarie 2016, ora 18:00, la Galeria de Artă din str. Anton Pann nr.21, Fundaţia Dignitas și Curtea Veche Publishing House au organizat un eveniment de excepție: o întâlnire cu Adrian Cioroianu și Andrei Radu, autorii succesului editorial „Carol I - Primul și cel mai mare Rege al românilor”, fiind al doilea volum din seria “Regii și Reginele noastre” și vernisajul expoziției de desene a tinerei artiste Alexandra Mâzgăreanu, care a realizat ilustrația cărții.
  Cititorii vor putea urmări traseul suveranului, din vremea în care era un tânăr principe, până în cei din urmă ani ai domniei sale. "Povestea lui Carol I, din punctul meu de vedere, este una din cele mai frumoase povești adevărate din istoria noastră” spune istoricul Adrian Cioroianu.
  Pe simezele galeriei au fost expuse, desenele originale realizate de graficiana Adriana Mâzgăreanu, care au stat la baza ilustrațiilor volumului. Au participat la dialogul cu creatorii, personalități ale vieții culturale, critici literari și de artă, artiști, elevi, studenți și prieteni ai fundației.
  Expoziţia face parte din proiectul permanent al Fundației Dignitas, de promovare a artiştilor plastici români contemporani. Pe durata expoziției Fundația Dignitas va organiza ateliere de educație estetică.


 • Anul Nou cu Sănătate,
  Împliniri și Prosperitate


 • Marți, 17 noiembrie 2015 la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc adunarea Secției Critică a U.A.P. – București.
  Doamna dr. Aurelia Mocanu – președinta secției a prezentat Raportul de activitate pentru perioada aprilie 2011 – noiembrie 2015 și a propus alegerea unui nou Consiliu de conducere.
  În urma deliberărilor și a votului exprimat în scris pe liste a fost ales un nou Consiliu de conducere:
  Președinte - dr. Doina Emilia Mândru
  Membri: dr. Ruxandra Domnița Dreptu, dr. Marian Constantin Murariu,
  dr. Mihaela Varga, Roxana Marina Păsculescu.
  La sfârșit istoricii și criticii de artă au fost invitați la Galeria Anexa 29 a Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” pentru a vedea lucrările Antoanetei Zoltan din expoziția „ CHAPTER I CANDOR ”.


 • Vernisajul expoziției - sâmbătă 14 noiembrie 2015 în Holul de Onoare al Castelul Pelișor, Sinaia


 • Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a demarat împreună cu Global Mindscape SRL un proiect cu profil recreativ, cultural – artistic prin care se urmărește familiarizarea copiilor cu patrimoniul muzeului, printr-o abordare bazată pe explicații, dialog, observație directă și mai ales prin aplicații practice.
  Intitulat „Artistul săptămânii” proiectul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.
  -23 octombrie 2015 a avut loc prima manifestare prin care copii s-au întâlnit cu picturile lui Vasile Grigore (1935 - 2012) aflate în patrimoniul muzeului.
  -30 octombrie 2015 a fost prezentat Alexandru Ciucurencu (1903-1977). Inspirați de peisajele sale micii artiști au realizat un peisaj de toamnă folosind tușe largi într-o cromatică frumos echilibrată.
  -6 noiembrie 2015 copiii au aflat cum istoria se poate împleti cu arta privind pictura Georgetei Năpăruș (1930 - 1997).
  -13 noiembrie 2015 a fost prezentat pictorul Iosif Iser (1881 - 1958) cu unele din personajele sale exotice.
  Copiii de la Apple Tree Kinder Garten au descoperit și ei aceleași taine ale artei din Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”.


 • Miercuri 11 noiembrie 2015, ora 16, la sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc întâlnirea lunară a Clubului România UNESCO.
  Doamna dr. Mihaela Varga a prezentat expoziția „Descriptio Cantemir” de arh. Mugur Kreiss deschisă la Muzeul Civilizațiilor Anatoliene – Ankara.
  În continuare doamna Varga, delegată la Congresulal al IX-lea al Federației Mondiale a Cluburilor, Asociațiilor și Centrelor Unesco, din iulie 2015, desfășurat la Beijing a vorbit despre despre lucrările acestuia prezentând și o serie de imagini din timpul lucrărilor.


 • Ministerul Culturii, Muzeul Naţional PELEŞ şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar vă invită să vizitaţi Expoziţia Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore, deschisă în perioada 14 noiembrie 2015 - 31 ianuarie 2016 în Holul de Onoare al Castelului PELIȘOR.
  Expoziția cuprinde aproximativ 50 de picturi în ulei, acuarele şi lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și din următoarele colecții particulare: Cristina şi Armand Voicu, Doina şi Gabriel Gheorghe, Lelia Pop şi Rodica Matei. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente similare organizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar în parteneriat cu alte organizații, care au drept scop promovarea creației contemporane în rândul publicului interesat de arta românească. Cel mai recent exemplu din această serie este reprezentat de expoziţia Culoare, lumină şi echilibru – 80 de ani de la naşterea pictorului Vasile Grigore, deschisă la Galeria Artelor în perioada 27 aprilie – 14 mai 2015 şi realizată în colaborare cu Cercul Militar Național.
  Cu ocazia acestor expoziţii, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar aduce pe simeze, pe lângă picturi cunoscute, şi lucrări inedite ale maestrului Vasile Grigore, care nu au mai fost prezentate până acum publicului. Astfel, în cadrul expoziției Confesiunile unui poet al culorii de la Castelul Pelişor, vizitatorii vor putea admira atât celebrul Autoportret de tinereţe al artistului, cât şi lucrarea intitulată Șosea - una dintre cele mai timpurii lucrări semnate de Vasile Grigore (din anii ’60), expusă pentru prima dată. Se adaugă Maci și scoică (1975), prima lucrare semnată de artist din colecţia Lelia Pop, dăruită doamnei colecţionar cu ocazia zilei 1 martie chiar de către Vasile Grigore. Alături de Maci și scoică au fost mai selectate alte două lucrări inedite din aceeaşi colecţie, respectiv Peisaj citadin (Parcul Cişmigiu) şi Timpul unui arlechin.
  Colaborarea dintre Muzeul Național Peleș şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar va prilejui și alte evenimente conexe expoziţiei cum ar fi, la sfârșitul lunii ianuarie 2016, organizarea unei întâlniri pentru a omagia memoria maestrului Vasile Grigore. La vernisajul din ziua de sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 14.00 și la evenimentul Remember Vasile Grigore din ianuarie 2016 sunt invitate personalităţi din mediul muzeal şi artistic (artiști plastici, critici de artă și alte personalități).
  Vasile Grigore (1935-2012) a fost un apreciat pictor, desenator și profesor universitar, fondator al Muzeului de Artă Vasile Grigore - pictor și colecționar (2004). Iată cum descria pictorul Alexandru Ciucurencu opera lui Vasile Grigore în prefaţa Catalogului publicat cu ocazia expoziţiei artistului organizată în luna mai 1963: Artă izvorâtă dintr-o inimă şi gândire sinceră şi dezinteresată, plină de bucurie, tinereţe şi dragoste de viaţă. O pictură expresivă, simplă şi clară. Un cântec al formei şi culturii născute printr-o inteligentă observaţie şi interpretare a vieţii. Pictură luminoasă, senină, de bun gust, frumos compusă şi bine pictată, îţi face plăcere s-o priveşti.
  Organizatori: Ministerul Culturii, Muzeul Naţional PELEŞ şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar
  Sponsori: Fundaţia DIGNITAS, ELECTRO-TOTAL, Global Mindscape, CYROM ROMÂNIA
  Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Observator Cultural, onlinegallery.ro

  Ministerul Culturii, Muzeul Naţional PELEŞ şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar vă invită să vizitaţi Expoziţia Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore, deschisă în perioada 14 noiembrie 2015 - 31 ianuarie 2016 în Holul de Onoare al Castelului PELIȘOR.
  Expoziția cuprinde aproximativ 50 de picturi în ulei, acuarele şi lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și din următoarele colecții particulare: Cristina şi Armand Voicu, Doina şi Gabriel Gheorghe, Lelia Pop şi Rodica Matei. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente similare organizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar în parteneriat cu alte organizații, care au drept scop promovarea creației contemporane în rândul publicului interesat de arta românească. Cel mai recent exemplu din această serie este reprezentat de expoziţia Culoare, lumină şi echilibru – 80 de ani de la naşterea pictorului Vasile Grigore, deschisă la Galeria Artelor în perioada 27 aprilie – 14 mai 2015 şi realizată în colaborare cu Cercul Militar Național.
  Cu ocazia acestor expoziţii, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar aduce pe simeze, pe lângă picturi cunoscute, şi lucrări inedite ale maestrului Vasile Grigore, care nu au mai fost prezentate până acum publicului. Astfel, în cadrul expoziției Confesiunile unui poet al culorii de la Castelul Pelişor, vizitatorii vor putea admira atât celebrul Autoportret de tinereţe al artistului, cât şi lucrarea intitulată Șosea - una dintre cele mai timpurii lucrări semnate de Vasile Grigore (din anii ’60), expusă pentru prima dată. Se adaugă Maci și scoică (1975), prima lucrare semnată de artist din colecţia Lelia Pop, dăruită doamnei colecţionar cu ocazia zilei 1 martie chiar de către Vasile Grigore. Alături de Maci și scoică au fost mai selectate alte două lucrări inedite din aceeaşi colecţie, respectiv Peisaj citadin (Parcul Cişmigiu) şi Timpul unui arlechin.
  Colaborarea dintre Muzeul Național Peleș şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar va prilejui și alte evenimente conexe expoziţiei cum ar fi, la sfârșitul lunii ianuarie 2016, organizarea unei întâlniri pentru a omagia memoria maestrului Vasile Grigore. La vernisajul din ziua de sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 14.00 și la evenimentul Remember Vasile Grigore din ianuarie 2016 sunt invitate personalităţi din mediul muzeal şi artistic (artiști plastici, critici de artă și alte personalități).
  Vasile Grigore (1935-2012) a fost un apreciat pictor, desenator și profesor universitar, fondator al Muzeului de Artă Vasile Grigore - pictor și colecționar (2004). Iată cum descria pictorul Alexandru Ciucurencu opera lui Vasile Grigore în prefaţa Catalogului publicat cu ocazia expoziţiei artistului organizată în luna mai 1963: Artă izvorâtă dintr-o inimă şi gândire sinceră şi dezinteresată, plină de bucurie, tinereţe şi dragoste de viaţă. O pictură expresivă, simplă şi clară. Un cântec al formei şi culturii născute printr-o inteligentă observaţie şi interpretare a vieţii. Pictură luminoasă, senină, de bun gust, frumos compusă şi bine pictată, îţi face plăcere s-o priveşti.
  Organizatori: Ministerul Culturii, Muzeul Naţional PELEŞ şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar
  Sponsori: Fundaţia DIGNITAS, ELECTRO-TOTAL, Global Mindscape, CYROM ROMÂNIA
  Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Observator Cultural, onlinegallery.ro


 • Antoaneta Zoltan
  Chapter 1. Candor

  O transpunere aproape monocromă, delicată a candorii, acesta ar fi mesajul tradus și epurat al acestei expoziții semnate de Antoaneta Zoltan, o introspecție silențioasă în lumea inocenței. Gesturi firești, naturale, expresii sincere, bucurii, supărări temporare, jocuri care nouă, celor mari ne sunt familiare sau dimpotrivă ne par stranii, zâmbete și frunți încrețite de concentrare, jucării, biciclete …. tot acest instrumentar al copilariei pure, neatinse, aproape sublime apare în lucrările care compun această expozție.
  Scene în care personajele-copii interacționează trimit la un tip de relație clară, nealterata, care nu tăinuiește intenții sau gânduri, acele relații aproape primordiale, de prietenie între copii când comunicarea se face prin joc, când totul este sincer, pur, senin și curat, relații pe care jocul le generează, le sustine, le face să dăinuie.
  Artista spune mut o poveste, primul capitol, pictând acele momente de intersecție în care joaca deschide o lume aparte copiilor, un univers recognoscibil, dar inaccesibil adulților, o poveste cu Candoare în nuanțe de griuri colorate cu tonuri de culoare care atenționează privitorul . Tehnica aleasa-tusuri colorate /acrylic pe hartie deriva din imagini - o tehnica subtila, efemera si delicata ca si subiectul.
  Chapter 1 reprezintă primul capitol al vieții fiecăruia dintre noi, capitolul copilăriei, un capitol cu pagini compuse din lucrări a căror compoziții simple, aerate, lizibile sporesc inocența mesajului. Această expoziție a Antonetei Zoltan trebuie mai întâi simțită cu privirea, privire ce trebuie sa se transforme intr-un receptor de emotie pentru a prinde finetea.
  Curator Ana Maria Negoiță


 • Expoziția de la Galeria de Artă „Anexa 29 ” - Muzeul Vasile Grigore poate fi vizitată până la 30 octombrie 2015


 • Miercuri 7 octombrie 2015, ora 18,00, la Galeria de Artă „Anexa 29” se va deschide expoziția de pictură „Matrix”. Expoziția poate fi vizitată între 7 - 29 octombrie.


 • Pentru prima data in vizita la Muzeul Vasile Grigore si la expozitia Fairy Tales - Galeria Anexa 29


 • Fairy Tales
  Fairy tales descrie o lume în care realul devine fantastic într-un mod natural, organic. Deși aparent nu există reguli care definesc cadrul real încălcate, dezamorsate, pictura Bogdanei Contraș are un accentuat caracter de suprareal.
  Un tip de atemporalitate cu trimiteri către registrul metafizic patronează personajele sale. Modul în care decupează realitatea, în care fragmentează natura conduce privitorul către un ținut imaginar, propriu artistei, un ținut populat cu personaje și obiecte-personaj tipice lumii basmului, cadrului fantastic.
  Fereastra picturii Bogdanei Contraș este de fapt un vad de trecere către o lume de poveste, un spațiu pe care îl intuim, care ne este familiar tuturor, un spațiu care aparține imaginarului colectiv, pe care îl purtăm cu noi deși nu l-am străbătut decât în gând, imaginar.
  Un spațiu care era real în copilarie și de care ne-am îndepărtat, treptat, în timpul în care pășeam către „lumea reală”.
  Expoziția Fairy Tales este o reîntoarcere către o Ithaca personală pe care numai copilul din noi o recunoaște.
  Expoziția va avea vernisajul vineri, 11 septembrie la ora 18:30 la Galeria de Artă ,,ANEXA 29” din cadrul Muzeului de Artă ,,Vasile Grigore – pictor și colecționar” din strada Maria Rosetti nr. 29, București.
  Expoziția va fi deschisă publicului între orele 09 – 17 (luni – marți închis) până în data de 30 septembrie anul curent.


 • Expozitie de pictura Bogdana Contras -Vernisaj 11 septembrie 2015, ora 18.30 • Finisaj 6 august 2015 Muzeul de Arta ,,Vasile Grigore - pictor si colectionar" Galeria de Arta ,,Anexa 29" Experiment Abstract Daniela Zbarcea.


 • Stimati colaboratori,

  Va multumim pentru minunatele momente pe care le-am petrecut impreuna. Ne
  vom gandi la un program incepand din luna septembie si va vom tine la
  curent cu propunerile noastre.
  Va imbratisam cu drag,

  ECHIPA CHANCE FOR LIFE


 • La Muzeul de Arta ,,Vasile Grigore - pictor si colectionar"


 • Miercuri 22 iulie 2015 a revenit Caravana Muzeelor la Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar".


 • Vernisaj 17 iunie 2015
  Muzeul de Artă ,,Vasile Grigore - pictor şi colecţionar” Galeria de Artă ,,Anexa 29”.
  Experiment Abstract
  DANIELA ZBARCEA

  Curatori Mihaela Varga şi Ana Maria Negoiţă


 • Muzeul de Artă Vasile Grigore - pictor și colecționar
  str. Maria Rosetti nr.29 sector 2 vă invită să vizitați la
  Galeria de Artă Anexa 29
  Expoziția de pictură semnată de artistul plastic

  DANIELA ZBÂRCEA

  VERNISAJ: 17 IUNIE , ORA 18:30

  Curatori:
  Mihaela Varga și Ana Maria Negoiță

  Oscilator 6
  Experiment abstract este a doua expoziție din seria Osciliator 6. Un discurs individualizat, diferit, extrem de personal la nivel plastic specific artistei prezentate: Daniela Zbârcea.
  https://www.facebook.com/oscilator6
  “Experiment abstract include o serie de lucrări a căror stilistică aparține în totalitate registrului estetic al gestualismului, stil atât de apropiat artistei, fiind de fapt maniera prin care aceasta își exprimă la nivel plastic trăirile.

  Vorbim de un abstracționism subiectiv în care structurile grafice se suprapun peste planurile energice de culoare, accentual fiind pus pe interacțiunea spațiilor cromatice care conferă dinamism întregii arii picturale.
  Ceea ce are relevanță în acest proces de creație este un tip fidel de înregistrare a tensiunii fizice, cognitive și emoționale a artistei, tensiune redată la nivel structural și cromatic pe pânză.
  În lucrările semnate de Daniela Zbârcea nu este transpus ceea ce se vede, viziblul din apropiere, ci ceea ce simte artista, astfel realitatea se transformă din vizual în senzorial. Peisajul sau portretul gestualist devine în fapt o metamorfoză a unui conglomerat de simțiri, tensiuni fizice și emoționale ale artistei în raport cu modelul mental redat prin abstracții ritmice. “
  Ana Maria Negoiță
  Vă așteptăm cu drag
  Partener: DanaArtGallery.ro
  Detalii pe :

  http://www.muzeul-vasile-grigore.ro
  https://www.facebook.com/oscilator6
  www.danaartgallery.ro
  www.danielazbarcea.weebly.com


 • Imagini de la vernisajul expoziţiei ,,Construcţie şi Culoare” deschisă la ,,Galeria Anexa 29” a Muzeului de Artă ,,Vasile Grigore – pictor și colecționar”.
  Autori: Mara Voicilă elevă la ,,Şcoala Gimnazială nr.19 Tudor Arghezi” Bucureşti şi Alexandru Sava elev la ,,Școala Gimnazială Carol I” din municipiul Călăraşi. Un numeros public, colegi ai celor doi tineri artişti, părinţi emoţionaţi, invitați, au urmărit cuvântul de deschidere al domnei critic de artă Aurelia Mocanu președinte Secția de Critică U.A.P. şi al doamnei profesor de educaţie plastică Mihaela Dumitru profesor de educație plastică Școala 19 curatorul expoziţiei precum și dascălii de excepție ai,,Școlii Gimnaziale Carol I”. Ca nişte adevăraţi artişti obişnuiţi cu asemenea evenimente, Mara şi Alexandru au dezvăluit o parte din ideile şi intenţiile lor de viitor.
  La finalul cocktail-ului (cu răcoritoare și dulciuri) toți invitații mari și mici au vizitat muzeul, unii pentru prima dată. Urăm succes celor doi artiști în devenire și vă mai așteptăm !


 • Imagini de la vernisajul expoziţiei ,,Construcţie şi Culoare” deschisă la ,,Galeria Anexa 29” a Muzeului de Artă ,,Vasile Grigore – pictor și colecționar”.
  Autori: Mara Voicilă elevă la ,,Şcoala Gimnazială nr.19 Tudor Arghezi” Bucureşti şi Alexandru Sava elev la ,,Școala Gimnazială Carol I” din municipiul Călăraşi. Un numeros public, colegi ai celor doi tineri artişti, părinţi emoţionaţi, invitați, au urmărit cuvântul de deschidere al domnei critic de artă Aurelia Mocanu președinte Secția de Critică U.A.P. şi al doamnei profesor de educaţie plastică Mihaela Dumitru profesor de educație plastică Școala 19 curatorul expoziţiei precum și dascălii de excepție ai,,Școlii Gimnaziale Carol I”. Ca nişte adevăraţi artişti obişnuiţi cu asemenea evenimente, Mara şi Alexandru au dezvăluit o parte din ideile şi intenţiile lor de viitor.
  La finalul cocktail-ului (cu răcoritoare și dulciuri) toți invitații mari și mici au vizitat muzeul, unii pentru prima dată. Urăm succes celor doi artiști în devenire și vă mai așteptăm !


 • Muzeul de Artă „Pictor Vasile Grigore” din str. Maria Rosetti, nr 29, sector 2,
  Bucureşti vă invită vineri, 5 iunie 2015, orele 12 la vernisajul dublei expoziţii personale - CONSTRUCŢIE ŞI CULOARE - a (foarte) tinerilor creatori
  MARA VOICILĂ o adolescenta din Bucuresti, deja afirmată teatral, care eliberează noua sa bucurie în spectrul cromatic şi ALEXANDRU SAVA - de pe un mal dunărean, mare iubitor de patrimoniu visează, din copilărie, la perspective urbane cu vechi edificii.
  Curator prof. Mihaela Dumitru Trancă, expert în ecloziunea artelor vizuale. • Pe 28 mai un grup de turisti australieni condusi de domnul Cristopher Wood au poposit pe plaiuri mioritice. Inainte de a parasi Bucurestiul pentru un lung periplu prin tara au vizitat Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta si Muzeul Vasile Grigore. Atmosfera destinsa si bucuria de a ne revedea an de an se pote deduce din imaginile atasate.


 • Imagini din expoziţia ,,Grafică, Muzică, Pasiune" vernisată cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor 16 - 17 mai 2015.


 • Imagini din derularea evenimentului 16 - 17 mai 2015 • Expoziţia "CONVERGENT", a artistului plastic Dominic-Petru Vîrtosu a fost vernisată miercuri 06.05.2015 la orele 19:00 la Galeria "Anexa 29" a Muzeului de Artă "Vasile Grigore.- Pictor şi colecţionar".
  Dominic-Petru Vîrtosu născut in anul 1983 a absolvit Universitatea Naţională de Artă la clasa profesorului Florin Ciubotaru. • Expoziţia "CONVERGENT", a artistului plastic Dominic-Petru Vîrtosu se deschide astăzi 06.05.2015 la orele 19:00 la Galeria "Anexa 29" a Muzeului Vasile Grigore. Vă aşteptăm cu drag! • VIneri 1 MAI 2015 Muzeul de Arta Vasile Grigore - pictor si colectionar este deschis intre orele 9 -17


 • Foto: Radu Spiridon


 • Luni, 27 aprilie 2015, orele 18,30 a avut loc vernisajul expoziţiei: „CULOARE, LUMINĂ şi ECHILIBRU – 80 DE ANI DE LA NAŞTEREA PICTORULUI VASILE GRIGORE”.
  Galeria Artelor de la Cercul Militar Naţional găzduieşte acest eveniment.
  Expoziţia reuneşte 60 dintre lucrările pictorului aflate în proprietatea a şase colecţionari: Armand Voicu, Lelia Pop, Cristina şi Doru Bulata, Rodica Matei, Eugenia Florescu, Doina şi Gabriel Gheorghe şi din patrimoniului Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”.
  Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost rostit de domnul dr. Petre Lucaci, profesor universitar, preşedintele UAP care ne-a onorat cu prezenţa.
  Au mai luat cuvântul: domnul dr. ing. Armand Voicu, colecţionar de artă, dr. Victor Simion – cunoscut cercetător, istoric şi critic de artă şi nu în ultimul rând doamna dr. Mihaela Varga, istoric de artă.
  Expoziţia a fost organizată de Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”.
  Poate fi vizitată în intervalul 27 aprilie – 14 mai 2015, între orele 11,00 – 19,00. • VERNISAJ LUNI 27 APRILIE ORA 18.30
  VA ASTEPTAM CU DRAG


 • În ziua de 11 martie 2015, la sediul muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc o întrunire în cadrul căreia a fost aniversată doamna Eugenia Antonescu cu ocazia împlinirii a 80 de ani.
  Doamna Eugenia Antonescu, expert în patrimoniu cultural şi colaborator senior voluntar al muzeului nostru este cea care desfăşoară o adevărată acţiune de mentorat pentru tinerii voluntari din licee şi facultăţi.


 • În luna februarie a anului 2015, în sala "Vasile Grigore" a Muzeului de artă "Vasile Grigore - pictor și colecționar", a fost găzduită suita de dezbateri "Modele ale formării. Ce putem învăța de la oamenii de geniu". Seminarul organizat de grupul cultural "Vinci" a avut loc în fiecare zi de sâmbătă a lunii (în intervalul orar 12.00-14.00) și a constat în discuții aplicate despre cum s-au format din punct de vedere intelectual câteva figuri ilustre ale Literelor europene. O atenție deosebită a fost acordată volumelor de autobiografie intelectuală semnate de Johann Wolfgang von Goethe, John Stuart Mill, Vladimir Nabokov.
  Numărul de participanți a variat între 7 (cel mai mic, în data de 28 februarie) și 10 (cel mai mare, în data de 7 februarie). Amfitrionul întâlnirilor a fost, de fiecare dată, Alex Păun, coordonatorul activităților derulate sub sigla "Vinci".


 • Marţi 24 februarie 2015, orele 13,00 la sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc întrunirea lunară a Secţiei de critică UAP – Filiala Bucureşti moderată de doamna Aurelia Mocanu – critic şi istoric de artă.
  Pe ordinea de zi au fost trecute următoarele puncte:
  1. Domnul Cătălin Balescu – rectorul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti a prezentat publicaţiile UNAB dedicate celor 150 de ani de învăţământ artistic naţional.
  2. Doamna Aurelia Mocanu a mobilizat interesul participanţilor pentru Dosarul Artelor Focului – temă pe care dânsa o propune ca rubrică la Radio Cult-Arte Frumoase pentru cel puţin un an şi din care se va deduce un număr viitor al revistei Arta.
  3. Doamna Cristina Russu – vicepreşedinta UAP, invitată – a prezentat greutăţile cu care se confruntă UAP în ceea ce priveşte spaţiile pentru atelierele artiştilor, greutăţile întâmpinate în adunarea cotizaţiilor şi problema Timbrului cultural supus discuţiilor parlamentare.
  4. Anunţarea decalării sesiunii AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) organizată de Adrian Guţă – decanul Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei pentru 23 – 24 martie 2015.