#Masuri COVID-19 Ore de vizitare in timpul starii de alerta: Luni - Vineri 11:00 - 16:00

Evenimente


Pagini 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

 • Marți, 14 martie 2017, între orele 9,00 și 12,00 la Muzeul de artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” a avut loc vizita elevilor claselor I A și I D, de la Școala Centrală – București, când aceștia s-au întâlnit pentru prima dată cu patrimoniul cultural adăpostit de muzeul nostru. Coordonatoare ale acestei activități au fost inimoasele doamne învățătoare Tatiana Diaconu și Cristina Tudor.
  Prin intermediul exponatelor micii vizitatori s-au inițiat în istoria artei românești și a tradițiilor specifice poporului nostru.
  Impresiile lor s-au concretizat în cadrul atelierului de pictură și desen, modele fiind obiectele (picturi, sculpturi, covoare, ceramică etc) care au lăsat o puternică amprentă asupra lor.

  Vezi mai mult


 • Ședința Secției de critică U.A.P. – Filiala București, marți 28 februarie, orele 16, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”

  Teme:
  Dem Demetrescu, muzeul imaginar pentru copii de la 3 la 93 de ani - a prezentat Adrian Buga coordonatorul proiectului

  Expoziția Icônes de l’art moderne. La collection Chtchoukine, la Fondation Louis-Vuitton, Paris - de data aceasta prezentată de doamna Adriana Crainic Botez, critic și istoric de artă
  Moderatori: Doina Mandru și Mihaela Varga

  Vezi mai mult


 • În după amiaza zilei de 8 februarie 2017, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” s-au întâlnit membrele Clubului România - UNESCO. Tema prezentată de doamna dr. Mihaela Varga s-a referit la participarea naţională la cea de-a VIII-a ediţie a simpozionului „Artă şi Civilizaţie în Spaţiile Monahale Româneşti” (Istanbul, 2016) şi la Congresul European al Cluburilor UNESCO (Minsk, noiembrie 2016).

  Vezi mai mult


 • Marţi 31 ianuarie 2017, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc prima întrunire a Secţiei critică U.A.P. – Filiala Bucureşti pe anul 2017. Moderator a fost doamna Doina Mândru, preşedinta filialei.
  A fost prezentată expoziţia temporară „Artă pentru popor? ” organizată de Muzeul Naţional de Artă al României şi alte expoziţii aflate pe simezele galeriilor de artă în anul 2016.
  Doamna Mihaela Varga, vicepreşedinta filialei a prezentat mişcarea organizaţiei non guvernamentale UNESCO în România şi în Europa.

  Vezi mai mult


 • 2017 cu lumină, iubire, sănatate și bucurii nenumărate,
  să aveți parte de toate cele bune și frumoase.
  Viorel Rău
  Manager,

  Vezi mai mult


 • În aceste momente la Muzeul de Artă Constanța: inaugurarea expoziției “Candoare și lumină – grafică de Vasile Grigore”

  Expoziţia “Candoare și lumină - grafică de Vasile Grigore” este organizată de Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2016 - 11 ianuarie 2017, la sediul din Bulevardul Tomis nr. 82-84 al Muzeului de Artă Constanța.

  Ideea expoziției a pornit de la mărturiile maestrului. La 20 aprilie 1982, Vasile Grigore nota: “Desenez nu pentru a desena, ci pentru a descifra o mică parte din imaginarul infinit al naturii, alegându-mi, nu știu de ce, din acest infinit imaginar, acele forme cu care eu să pot vorbi, să mă înțeleg cu ele. Apoi le fac culori și nu mai sunt ce au fost, doar ceea ce sunt eu. Iată ce mă cheamă irezistibil – mereu – în fața unei foi albe de hârtie ce așteptă, ca și mine, metamorfoza timpului în linii, forme și culori.”
  Expoziția cuprinde aproximativ 50 lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și din următoarele colecții particulare: Armand Voicu, Gabriel și Doina Gheorghe, Rodica Matei și alții.

  Expoziția se înscrie în seria de evenimente similare organizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar în parteneriat cu alte organizații, care au drept scop promovarea creației contemporane în rândul publicului interesat de arta contemporană românească. Cel mai recent exemplu din această serie a fost reprezentat de expoziţia “Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore”, deschisă în perioada noiembrie 2015 - februarie 2016 în Holul de Onoare al Castelului Pelișor, organizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș. Acesteia i se adaugă expoziții realizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore în parteneriat cu alte instituții cum ar fi Cercul Militar Național - “Culoare, lumină şi echilibru – 80 de ani de la naşterea pictorului Vasile Grigore” – 2015 sau Primăria Sectorului 2 din București - Expoziția “Vasile Grigore” la Galeria Dialog, 2012.
  Cu ocazia acestor expoziţii, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecţionar” aduce pe simeze, pe lângă lucrări cunoscute, şi unele inedite ale maestrului Vasile Grigore precum portretul lui Dimitrie Cristev (colecția MVG), lucrări din colecția Merilena Murariu și din alte colecții particulare.

  Colaborarea dintre Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” va prilejui și alte evenimente conexe expoziţiei cum ar fi, în luna ianuarie 2017, organizarea unei întâlniri pentru a omagia memoria maestrului Vasile Grigore. La vernisajul din ziua de 9 decembrie 2016, ora 17 sunt invitate personalităţi din mediul muzeal şi artistic (artiști plastici, critici de artă și alte personalități).

  Vasile Grigore (1935-2012) a fost un apreciat pictor, desenator și profesor universitar, fondator al Muzeului de Artă „Vasile Grigore - pictor și colecționar” (2004). Iată cum se raportează la această inițiativă Armand Voicu, cunoscut colecționar al operei artistului, în catalogul care va fi realizat pentru acest eveniment: ”Această expoziție ne propune să-l redescoperim pe desenatorul Vasile Grigore, să ne cucerească virtuozitatea desenului său. L-am cunoscut pe Vasile Grigore în ultimii şapte ani de viaţă; am stabilit spontan o relaţie de afecţiune; (…) De pictura lui Vasile Grigore te îndragostești la prima vedere; te cucerește, îți umple sufletul de culoare, de lumină, optimism, bucurie. Mie așa mi s-a întâmplat și sunt convins că nu sunt singurul.”

  Organizatorii evenimentului sunt Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecţionar” și Muzeul de Artă Constanța, sub patronajul Ministerului Culturii.

  Vezi mai mult


 • La sediul Muzeului de Artă „Vasile Grigore – Pictor și colecționar”, miercuri, 2 noiembrie 2016, orele 17,00 a avut loc întâlnirea Clubului România - UNESCO.
  Doamna Liliana Radu, vicepreședinta Clubului România - UNESCO a prezentat prin sunet și imagini „Japonia Cireșilor Înfloriți”

  Vezi mai mult


 • La Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, marți 25 octombrie 2016, orele 16,00 s-a desfășurat ședința lunară a Secției critică a U.A.P. – Filiala București.
  Coordonator al întrunirii a fost președinta filialei doamna dr. Doina Mândru.
  Temele propuse:
  - Carmen Tănăsoiu – ”Podoabe din trecut” catalogul expoziției omonime de la MNAR
  - Propuneri de delegați pentru alegerile generale ale U.A.P.
  - Informații curente

  Vezi mai mult


 • Miercuri, 5 octombrie 2016, la Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” a avut loc întrunirea lunară a membrilor Clubului România – UNESCO.
  Cu acest prilej diplomatul Ion Pătraşcu a susţinut prelegerea „Popas în China” despre marile prefaceri economice, sociale şi culturale parcurse de poporul acestei ţări în ultima jumătate de secol.
  Domnul Ion Pătraşcu în calitate de autor a prezentat volumul său de impresii „Popas în China” apărut în 2015 sub egida Editurii „Printech”, Bucureşti.
  Acesta scrie autorul oferă „cititorului o versiune proprie, [...], despre China de ieri şi de azi, despre China eternă, China în ascensiune, China şi minunile ei şi, în final despre relaţiile româno - chineze”.

  Vezi mai mult


 • Corpul Grotesc

  Pictură & grafică. Laurențiu Dimișcă
  6 septembrie – 6 octombrie 2016
  ANEXA 29. Muzeul Vasile Grigore. Pictor și colecționar.

  Corpul grotesc trimite la atmosfera de carnaval, la un tip de imaginar specific și un vizual profund personal, pe care le regăsim în lucrările lui Laurențiu Dimișcă.

  Personaje sale, hibrizi om - animal, creaturi ireale, animale care preiau ipostaze și atitudini umane, se află la intersecția dintre două lumi: real și fantastic, fără însă ca logica de citire a compozițiilor să fie suprimată.
  Artistul adaptează într-un stil propriu elemente din arta naivă, din stilistica benzilor desenate, din arta brută, integrează cu un simbolism personal procedee specifice caricaturii, generând un imaginar unic.

  Arta sa propune un tip de ”bestiar„ propiu pe care artistul îl reproduce cu insitență, astfel conceptul profund al carnavalului în care ordinea lumii este răsturantă, în care simțurile preiau controlul, în care ordinea socială este total inversată și contrazisă își găsește justificare la nivel plastic în lucrările expuse.

  Vezi mai mult


Pagini 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36