#Masuri COVID-19 Ore de vizitare in timpul starii de alerta: Luni - Vineri 11:00 - 16:00

Evenimente


Pagini 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

 • Dragi prieteni,
  #StamAcasa, iar Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” continuă depănarea amintirilor semnate de Viorel Rău, director al muzeului, prin care aflăm de ce la înființarea instituției erau expuse doar două picturi semnate de maestrul Vasile Grigore:
  „Iată şi răspunsul la această întrebare. Maestrul Vasile Grigore a inclus în donaţia sa un număr de 42 de picturi realizate în perioada 1965–2002, lucrări definitorii pentru stilul inconfundabil al pictorului Vasile Grigore, care au fost donate cu o clauză specială. „Aceste lucrări vor fi expuse în muzeu atunci când eu voi supraveghea cu dragoste pulsul muzeului din sferele cele mai înalte. Nu am gândit un muzeu pentru a-mi promova lucrările personale, ci colecţia mea de o viaţă.” Având un spaţiu de depozitare limitat şi un spaţiu de expunere nu tocmai generos, am luat hotărârea de a face tot posibilul pentru a introduce în circuitul de vizitare al muzeului şi o sală Vasile Grigore. Am încălcat, cred eu, în mod constructiv dorinţa donatorului, dar am răspuns imperativului: Vasile Grigore, pictor şi colecţionar.”
  Mâine vom prezenta ultimul episod din aceste amintiri, vă invităm să ne urmăriți!

  Vezi mai mult


 • Dragi prieteni,
  #StamAcasa, iar Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” continuă depănarea amintirilor semnate de Viorel Rău, director al muzeului, de legate de înființarea instituției:
  „Şi, ca să menţinem aceeaşi paralelă de mai devreme, unde puneam pe acelaşi plan o premieră, un vernisaj sau deschiderea unui nou lăcaş de cultură, toate aceste evenimente sunt precedate de o vizionare prealabilă, de o avanpremieră. Tocmai aici am vrut să ajung, pentru că şi Muzeul de Artă „Vasile Grigore” a beneficiat de aşa ceva din partea forului tutelar. Aici a fost un moment peste care nu trebuie să trecem cu vederea. Este vorba despre titulatura muzeului respectiv: Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”. S-a pus atunci întrebarea firească: cum este reprezentat pictorul Vasile Grigore în muzeul său, pentru că în expunere nu sunt decât 2 lucrări semnate Vasile Grigore: „Autoportret” şi „Mama” la 92 de ani? Celelalte lucrări de pictură sunt semnate de Ciucurencu, Baba, Iser, Pallady, Catargi, Petraşcu, Tonitza, Ghiaţă şi încă de mulţi alţi maeştri ai picturii româneşti interbelice şi contemporane.”
  Mâine vom afla de ce erau expuse doar două picturi semnate de maestrul Vasile Grigore, vă invităm să ne urmăriți!

  Vezi mai mult


 • Dragi prieteni, #StamAcasa, iar Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” continuă depănarea amintirilor semnate de Viorel Rău, director al muzeului, de legate de înființarea instituției:
  „Un spaţiu strălucitor, renovat de curând, care aştepta cu nerăbdare să afle ce-i vom oferi spre păstrare. Încet-încet, cu infinită grijă, am transferat operele de artă care părăseau apartamentul unde au locuit în bună înţelegere în jurul celui care le-a îngrijit pentru a deveni vedete de necontestat într-un show, sperăm noi, fără de sfârşit. Pictura, sculptura, grafica, arta decorativă europeană, orientală, extrem-orientală, mobilier, covoare, toate şi-au găsit locul în spațiile sau pe simezele muzeului şi aşteptau cu emoţie momentul deschiderii oficiale. Acest moment, ce poate fi echivalat cu o premieră de teatru sau cu vernisajul unei expoziţii, hotărăşte un singur lucru: Succesul sau Insuccesul.” Mâine vom continua aceste amintiri, vă invităm să ne urmăriți!

  Vezi mai mult


 • Dragi prieteni,
  Pentru că #StamAcasa, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” vă invită să-i fiți alături.
  Pentru început, vom depăna împreună câteva amintiri semnate de Viorel Rău, director al muzeului, de legate de înființarea instituției.
  „Alb. Un spaţiu alb. Coala de hârtie aşteaptă răbdătoare să aştern câteva imagini, amintiri, secvenţe derulate în anii care se împlinesc de când – prin voinţa şi dorinţa nestrămutată a profesorului universitar, pictorului şi colecţionarului Vasile Grigore – a luat fiinţă Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”. Desigur, actul acesta sublim a fost parafat printr-o hotărâre de guvern publicată tot pe o hârtie albă. Am păşit într-o zi de august fierbinte din 2003 pragul casei care a avut şansa să găzduiască donaţia maestrului Vasile Grigore, comoara de suflet pe care acesta a adunat-o cu migală timp de jumătate de secol.”
  Mâine vom continua aceste amintiri, vă invităm să ne urmăriți!

  Vezi mai mult


 • Duminică, 8 martie, asociația Pași spre Artă a susținut două evenimente dedicate Doamnelor Artelor Frumoase afirmate interbelic.
  Printre artistele prezentate se pot enumera: Olga Greceanu, reprezentantă de seamă a picturii monumentale românești, anul acesta fiind un an anivesar deoarece se împlinesc 130 de ani de la nașterea sa, Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa (1916), Margareta Sterian, pictoriță care se evidențieaza printr-o pictură plină de sensibilitate, Milița Petrașcu și Irina Codreanu, eleve ale lui Constantin Brâncuși.
  Asociația Pași spre Artă desfășoară diverse proiecte culturale: tururi ghidate la muzee, tururi tematice în București, excursii tematice culturale prin țară și de asemenea, editează cărți și jocuri educative pentru copii.

  Vezi mai mult
 • Marți, 28 ianuarie 2020, la Muzeul Vasile Grigore a avut loc o interesantă prelegere susținută de domnul, Constantin Ciobanu martor direct al acestei efervescente perioade în vremea studenției sale.

  Vezi mai mult


 • Constantin I. Ciobanu, cercetător ştiinţific gr. I, este membru al Sectorului Arte vizuale şi arhitectură - perioada medievală și premodernă din anul 2008. Din 4 iulie 2014 conduce acest sector, iar din ianuarie 2018 este secretar științific al Institutului - funcție al cărei interimat îl asigurase timp de peste un an. Anterior a lucrat la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova. Absolvent al Universității de Stat „Mihail V. Lomonosov” din Moscova (Facultatea de Istorie, Catedra de Istoria Artelor, 1984), a obținut în 1993 la aceeași instituție titlul de doctor în istoria artelor, cu teza Atribuirea și datarea picturilor murale din biserica Adormirea Maicii Domnului de la Căușeni (conducător științific dr. Matus I. Livşiţ). Este doctor habilitat în arte vizuale (teza: Sursele literare ale programelor iconografice din pictura murală medievală moldavă, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, 2005).

  Vezi mai multPagini 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36